Схеми на местоположението на експозициитеОтдел Археология
Отдел Етнография
Отдел Природа
Експозиция Църковно изкуство
Експозиция Кърджали - Градът
 

Кърджали - градът, Зала 1

Бюрото на ген. Васил ДеловБюрото на ген. Васил Делов

В зала 1 са представени предмети, документи и оръжия от Балканската, Първата и Втората световни войни, лични вещи и документи на генерал Васил Делов, освободителя на Кърджали. Балканската война поставя началото на новата история, градът влиза в пределите на България. На 8 октомври /21 октомври/ 1912 г. генерал Делов, начело на Хасковския отряд, отблъсква Явер паша и превзема Кърджали. Карти представят военните действия в Източните Родопи и Кърджали, изложени са оръжия, войнски отличия и вещи на участници във войната, знамето, подарено от българите от гр. Родосто на 28-ми Стремски полк - командван от полк. Делов, оръжия занаятчийско производство от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Непосредствено след Балканската и Междусъюзническата войни България е въвлечена в Първата световна война. От този период са експонирани оръжия, войнски отличия и документален материал.

Орден Стара планина – I-ва степен с мечове, посмъртно присъден на ген. В. Делов през 2012 г.Орден Стара планина – I-ва степен с мечове, посмъртно присъден на ген. В. Делов през 2012г.

В началото на Втората световна война България запазва неутралитет до 1 март 1941 г. Българската дипломация продължава да търси мирна ревизия на Ньойския договор, но след оказан натиск е принудена да се включи на страната на Тристранния пакт. Карти показват пътя на българските войски в Унгария и Югославия и бойния път на 10-ти Родопски пехотен полк. Оръжия, войнишки принадлежности, наградни отличия, книга за убити и ранени на фронта, офицерска униформа, лични принадлежности на генерал-майор Иван Хубенов - командир на 10-та Родопска пехотна дивизия, свидетелстват за участието на населението от региона във войната.

Особен интерес в залата представляват портрет на генерал Васил Делов, работното му бюро, лични военни и семейни вещи. Между военните отличия и офицерските принадлежности са сабята и темляка, еполетите и шарфа на генерал Делов. За високи бойни отличия и заслуги той е награждаван с много ордени, медали и грамоти: орден Св. Александър - III степен, орден за гражданска заслуга - IV степен, орден за военна заслуга - III степен. Орден Стара планина с мечове - I степен на президента на Р България е посмъртно присъден на генерал-майор Васил Делов, за изключително големи заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Балканската война и за проявено новаторство и военно майсторство. Изложени са и чантата, личния печат, походно шише за вода, комплект прибори за хранене /походни/, метална чаша, компас, свирка, дървено цигаре и табакери, една от авторските книги - „Учебна книга за младите войници” на ген. Делов. Неговото име завинаги е свързано с историята на Източнородопския край, в паметта на хората той остава „Освободителят на Кърджали”.

Експонирани са и семейни вещи и документи на Васил и Надежда Делови: фотос на полк. Делов с жена му Надежда и децата Тошка, Петър и Димитър.